Mi is a 360° (gömb) 3D Panoráma kép?

A 360 fokos 3D vagy gömb panoráma fényképezés egy olyan speciális fényképezési technika, ahol környezetünket úgy fényképezzük le, hogy a teljes 360°-os tartományról képeket készítünk, más szóval a háromdimenziós tér síkbeli leképezése. A fényképezéshez gyakorlatilag bármilyen objektív használható, minidig az aktuális feladat határozza meg, hogy melyiket is válasszuk. Nagy látószögű objektívekkel kevesebb képet kell készíteni a 360°-os teljes lefedettséghez, amennyiben nagyobb tereket szeretnénk bemutatni, illetve fontos a nagy felbontású és részletgazdag kép úgy akár több száz képet is kell készítenünk teleobjektív segítségével, amely képeket Gigapixel képeknek hívunk.

Minden panoráma kép készítésében az a közös, hogy a képek elkészítését szoftveres utómunka követi, ahol a képeket összeillesztjük, szükség esetén retusáljuk, beállítjuk a színeket, kitakarunk részeket belőlük. A képek összeillesztésekor kiterített panoráma képet kapunk, amely képből speciális szoftverekkel készülnek a 3D panoráma képek. Referencia oldalunkon megtekinthetik a képeket.

A 3D panoráma képeket digitálisan publikáljuk, azokat számítógépen, mobil eszközön lehet megnézni, úgy, mintha ott állnánk a helyszínen, és körbe fordulnánk, a panoráma kép a teljes 360°-os környezetet magába foglalja. A kiterített panoráma képeket elsősorban nyomtatásokhoz, prospektusok készítéséhez használjuk, illetve olyan esetekben, amikor egy tér síkban történő bemutatása a feladat. Ezek a képek is nagyon látványosak, így weboldalakhoz is egyre gyakrabban használják fel ezeket is.

Virtuális séta

A Virtuális séta vagy túra egy olyan vizuális megoldás, ahol több 3D panoráma képet és egyéb tartalmat (térképet, videókat, képeket) fűzünk össze egy komplett rendszerré, amiben interaktívan navigálva a képek között látványosan tudunk bemutatni komplexebb feladatokat is. pl. települések, városok tereit, létesítményeit, nevezetességeit, vagy egy szálloda, ingatlan helyiségeit, ahol az alaprajzot mint egy térképet használhatjuk a navigáláshoz.